Cada menjar del dia és important, però hi ha una que destaca especialment perquè influïx molt en els problemes del fetge, insomni i en la sobrecàrrega: el sopar.
El sopar és l'última menjar del dia, i la seua funció és la de no gitar-nos amb l'estómac buit i contribuir a un bon descans, però no obstant això no ha de ser un sopar tan nutritiva com el desdejuni o l'esmorzar, ja que a penes gastarem energia durant la nit. Per això és important que fem el sopar enjorn o bé lleugera. Quan sopem de manera copiosa, massa tard, o incloent aliments poc saludables, podem notar alguns dels següents efectes en la nostra salut:
- Insomni, falta de descans i cansament al matí.
- Aspecte ullerós i apagat en el rostre.
- Retenció de líquids.
- Restrenyiment.
- Mucositats al despertar.
- Problemes hepàtics i males digestions, amb acidesa, flatulències, etc.
- A la llarga, sobrecàrrega o falta de pes.
Des que ens gitem el nostre cos comença a descansar i a permetre que les cèl·lules del nostre organisme es regeneren. Si respectem els ritmes biològics del nostre organisme hem d'haver acabat la digestió del sopar a les 23 hores com molt tard, comptant que la digestió sol durar entre 2 i 3 hores. Per això la millor hora per a sopar és abans de les huit de la vesprada / nit.
Què ha de contindre un sopar saludable?
- - Una part de vegetal, preferentment cuita, encara que si la digerim ben també pot ser crua (ensalades per exemple), especialment en èpoques de calor.
- - Una part de proteïna baixa en greixos: ou, peix, llegum, seitán, formatge fresc o iogurt, fruites seques, bolets.
- - Una xicoteta part optativa de fècula o cereal: pa integral, pasta, arròs integral, creïlla, plàtan.
- - Una xicoteta part de greixos saludables: olis vegetals de primera pressió en fred, fruites seques, rovell d'ou, iogurt, alvocater.
Què no ha de contindre un sopar saludable?
- - Un excés de fècules o cereals, ja que ens aporten massa energía.
- - Sucres i fruites dolces, perquè provoquen sobrecàrrega si les mengem mesclades amb el sopar.
- - Fruites cítriques com la taronja o la mandarina, ja que dificulten el descans.
- - Fruites d'estiu riques en aigua, com el meló d'alger o el meló, perquè dificulten la digestió.
- - Greixos saturades (margarines, brioxeria, fregits, carn roja, etc.): perquè sobrecarreguen el fetge i la vesícula
- - Excés de sal, que provoca retenció de líquids.
- - Estimulants: café, te, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.