dissabte, 31 de març del 2018

Lectura 1. Alimentació en adolescents

L’Organització Mundial de la Salut estableix com adolescència l’etapa compresa entre els 14 i 18 anys. La preadolescència o pubertat s’estén des dels 10 als 13 anys i la posadolescencia o joventut, des dels 19 als 24 anys.
El paper que exerceix la nutrició és fonamental en aquesta etapa ja que una dieta errònia pot influir negativament sobre el creixement i la maduració sexual.

Adolescents (imatge de shutterstock)

Variacions individuals en l’activitat física i els requeriments nutritius en el començament de l’estirada

En els requeriments nutritius influeix l’exercici físic, que varia en funció del sexe i del començament del estirada puberal. A causa que entre els individus de similar edat cronològica poden existir diferències antropomètriques en funció del grau de maduració, no s’han de calcular els requeriments únicament en funció de l’edat, ja que podria donar lloc a error i derivar en obesitat.

Juntament amb l’edat i el sexe cal valorar l’edat biològica. Aquesta es calcula utilitzant els estadis de Tanner, la maduració òssia i alguns marcadors bioquímics com la taxa de fosfatasa alcalina en sèrum, l’excreció d’hidroxiprolina i els canvis hormonals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.